Beni Bağrına Bas!

Arter’deki ‘Beni Bağrına Bas’ adlı sergiye Temmuz başından beri gitmek istiyor ama türlü türlü bahanelerle nedense hep erteliyordum. Nihayet bu hafta sonu , bir ağaç altında serin serin sohbet ederken çok sevdiğim bir arkadaşımla, ‘e hadi gidelim’ dedik ve gittik. Son haftasındaki bu sergiyi henüz görmediyseniz kaçırmayın derim, az vaktiniz var:)

Beni Bağrına Bas( Hold Me Close To Your Heart), Avustralyalı sanatçı Patricia Piccinini’nin birbirinden farklı eserlerinden oluşuyor. Video, heykel, kompozisyon, çizim gibi çalışmalardan oluşan sergi insanı sarsan, sorgulamalara vesile bir yolculuğa çıkarıyor.

Arter’e girer girmez ilk dikkatinizi çeken sandalyelerin tepesinde her an düşecekmiş gibi duran bir çocuk oluyor. ‘Gözlemci’ adlı eserinde hiç de sağlam görünmeyen sandalyeler üzerinden bir çocuk meraklı gözlerle aşağıya bakıyor. Nasıl masum, nasıl hevesli bir yüz ifadesi var! Ve o tedirgin duruşu sandalyelerin, ah dedirtiyor insana, biz çocuklarımızı nasıl bir dünyanın kıyısında bırakıyoruz böyle…
Ve yine ilk katta,ışıklar altındaki Davetsiz Misafir adlı eserde ilk bakışta çok ürkütücü görünen bir yaratıkla küçücük bir çocuğun iletişimini gösteriyor. O yaratığın zararsız, görünüşüne tezatmış gibi gelen şefkat bekleyen yüz ifadesi ve çocuğun naif, sahici bakışları insanı şöyle bir silkeliyor. Büyüleniyorsun…

Arter’in üç katında yer alıyor sergi ve yukarı çıktıkça her katta ışık biraz daha azalıyor. Eserler loş ışık altında giderek daha büyük, daha olağandışı görünüyor göze. Ve o olağandışı gibi gelen heykellerin, ürkütücü yaratıkların çok doğal ifadeleri arasındaki sert zıtlık, ifadeler insanı daha da çarpıyor!

Her bir çalışma üzerine birkaç cümle kurmak gerek belki ama yazdıklarım sadece benim hissettiklerim olacak. Gidin, görün derim:)

Teknolojiye, doğaya ve ‘modern’ zamanlara atıfta bulunan sergi sizi tüm bu kavramların yanı sıra, yabancılaşma, aile, şefkat ve daha başka duygular üzerinde de düşündürüyor, sorgulatıyor.

Şu zamanlarda bunları düşünmeye, hissetmeye ihtiyacımız var bence…

Beni Bağrına Bas, 22 Ağustos’a kadar Arter’de!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Osman ve Yeniden Kitap Kulübü

Ev...

Hafta Sonu Yeşil Bir Kaçış: Ortanca Evleri