#KeşifGünlüğü Balat’ta Güzel Mekânlar


Balat demek filmlerde gördüğüm çamaşır asılı sokaklar, eski bir İstanbul kokusu ve kapı önlerinde koşturan çocuklar demekti benim için. Kafamda böyle bir resim ile yer buluyordu yani. Uzak, belli belirsiz ve biraz da tekinsiz bir resim.

Bir süredir o resme daha yakından bakıyorum! O civarda epey vakit geçiriyor, Balat sokaklarını arşınlıyorum. Her gidişimde aklımda yeni bir mekan, yeni bir sokak ve başka bir fotoğraf yer ediyor.

Balat, değişen, dönüşen, yaşayan bir semt! Her köşesinde keşfedilecek farklı bir güzellik var. Ve her sokağında çok keyifli mekânlar açılıyor. Birkaçını paylaşmak istedim; aşağıda yazdım! Bir kısmını da hâlâ kendime saklıyorum ;)

·       Dükkanım Nicomedian

 
Burası İstanbul’daki en sevdiğim kahvaltı mekanı! En Güzel Kahvaltı Mekânları arasında da detaylıca yazmıştım. Tekrar ediyorum; es geçmeyin, muhakkak gidin ;)

·       CookLife Balat

CookLife Balat'ın penceresinden...
 
Balat’ın en hareketli sokağında, köşe başında, çok keyifli bir mekan. Küçük, huzurlu ve sakin. Her gittiğimde çok hoş müzikler çalıyordu. Yormayan, sohbete ve çalışmaya çok elverişli bir ortamı var. Kahveleri güzel, tatlıları leziz. Balat sokaklarında yürüyüp yorulunca soluklanmak, kek ve kahve eşliğinde kitap okumak ya da yeni fikirler, projeler geliştirmek için ideal! Yolunuzu düşürün, keyfini çıkarın derim ;)

·       BreadTaking

BreadTaking'de yediğim kurabiyelerin tadı hala damağımda!


Akşam vakti, karanlık Balat sokaklarında bu küçücük yeri bulacağız diye ne kadar dolaştık bir bilseniz! Başka bir yere mi gitsek, eve mi dönsek dedim; hatta biraz da tırstım. Ama yoldan dönmediğimize, pes etmediğimize değdi! Birkaç haftadır eşe dosta burayı anlatıyor, herkese tavsiye ediyorumJ

BreadTaking küçücük bir fırın; hatta atölye de denebilir. Girişinde, ortada tek bir masa var; kenarda ekmek rafları. Biz gittiğimizde boştu, seslenip yukarı çıktım. Ve yukarıdaki mutfakta harıl harıl çalışan bir kadın gördüm. Deniz Dilbaz! Acayip bir kadın, kafasına, sohbetine ve elinin lezzetine bayıldım; enerjisine hayran kaldımJ

Vaktiniz varsa siz aşağıda oturun, ben size bir şeyler pişirip getireyim.” dedi, birer kahve ikram etti ve gitti. Biz bir yandan masadaki keklerden ve ekmeklerden tırtıklarken sohbete dalıp gitmiştik ki mutfaktan gelen kokular dikkatimizi dağıttı. Sonra, Deniz Dilbaz, elinde kurabiye dolu bir tepsiyle geldi. Yulaflı, yer fıstıklı, çikolatalı, yaban mersinli cookie’ler aklımı başımdan aldı! Allah’ım bu nasıl bir lezzettir! Hangisini yiyeceğimi şaşırdım; hepsinden küçük küçük tattım. Hepsi birbirinden lezizdi; aklım yiyemediklerimde kaldı. Şeker komasına girmeden kalktık; bir adet ekşi mayalı ekmeği de kaptık, mekândan çıktık.

Şu artisan ekmek (sanat ekmekleri) denilen ev yapımı, lezzetli, katkısız ekmeklerden almak isterseniz de doğru yerdesiniz derim! O akşamdan sonra birkaç kere daha uğradım, kurabiye yiyemedim ama ekmek aldım. Ekmekleri çok lezzetli ve fiyatları da benzerlerine kıyasla oldukça makul.

Deniz Dilbaz, catering konusunda da destek olduklarından bahsetmişti. Ben deneyimlemedim ama aklıma yazdım. Sizin de aklınızda olsun;)

Balat’a yolunuz düşerse, BreadTaking’e uğrayın; bir ekmek kapın derim;)

·       Coffee Department

Coffee Department...


Instagram’daki en popüler Balat mekânı burası sanırım!

Coffee Department, yine Balat’ın hareketli sokaklarından birinde, sade ve sakin bir mekan. Yalın ve ahşap ağırlıklı bir ortamı var. Sade dekorasyonu ferah ve güçlü bir hava yaratıyor. Duvarda “We are not hippies, we are happies!” yazıyor. Yalınlığı menüde de görülüyor; kahveye odaklanmış bir yer burası. Kaliteli çekirdekleri farklı demleme yöntemleriyle hazırlıyorlar. Ben Chemex’te sert bir kahve seçtim –çekirdeğini anımsamıyorum- Aroması, tadı oldukça güzeldi!

Coffee Department’ta fiyatlar Balat ortalamasına ve benzer mekânlara göre bir tık yukarıda. Bu durumun çok hoşuma gitmediğini söyleyebilirim. Ben bir daha uğrar mıyım bilmiyorum; ama siz en azından bir kez gidip kahvelerini tadabilirsiniz ;)


·       Balat Kadraj

Balat Kadraj...
Coffee Department’ın tam karşısında; küçücük bir mekan. Dışarıdan görüp oldukça merak etmiş, önünden birkaç kez geçip “Uğrayalım buraya!” demiştik. Arayı açmadan vakit yaratıp gittik ve bayıldık!

 
 
Kadraj, adıyla müsemma, sinema ve fotoğraf dolu bir mekan! Duvarlarda film afişleri, yerde kamera, tavandan sarkan fotoğraflar var. Ve hiçbiri salt dekorasyon için yerleştirilmemiş; mekânın sahipleri sinema ve fotoğrafla ilgilendikleri için oradalar. Sahici bir atmosferi var. Kafa yorulmuş, özenli ve sanat dolu bir mekân. Ben yaklaşık üç saat oturdum; bir kitap bitirdim, biraz yazı yazdım, ardından arkadaşlarımla sohbet ettim. Kahvelerine, tatlılarına ve ekibin ilgisine bayıldım!

Tekrar tekrar gitmeyi planlıyorum; bence siz de Kadraj’ı aklınıza not edin ;)

Şimdilik Balat notlarım bu kadar; daha yazılacak, gezilecek, keşfedilecek çok mekân var Balat sokaklarında! Tavsiyem, üşenmeyin, atlayın kendinize bir Balat günü armağan edin. Bol bol fotoğraf çekip kahve için; keşfettiğiniz güzellikleri bana da anlatın;)

Sevgiler,

Yorumlar

  1. Yaşayan değişen br şehir tespiti cuk diye oturmuş semte. Ve bunu sakinlikle karsilayip başarıyor da :)
    Elinizle saglik

    YanıtlaSil
  2. Güzel yazınla Balat mekanlarını gezmiş oldum ve ilk fırsatta görmek istiyorum,o leziz tadları tatmak istiyorum.Emeğine,kalemine,duygularına sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Osman ve Yeniden Kitap Kulübü

Ev...

Hafta Sonu Yeşil Bir Kaçış: Ortanca Evleri